strevens2
Emlőfájdalom
Emlőfolyás


Emlőfájdalom

   

    A mellfájdalom általában a menstruációs ciklus azonos idejében, néha középidőben,
de általában a menzesz előtti napokban jelentkezik. Igen ritka kivételtől eltekintve kétoldali. A fájdalom sok nőben kelt félelmet, hiszen gyakran azonosítják a rák első jeleivel. A havonta visszatérő mellfájdalom azonban a ciklusos hormonszint-változások következménye, nem rosszindulatú betegség okozza. Gyógynövény tartalmú készítmény csökkenti a panaszokat.

 

Emlőfolyás

   

    Ez a kifejezés a női mellből ürülő váladékozást jelenti. A betegség latin neve galactorrhoea, magyarra fordítva tejfolyás. Azonban – szoptatáskor – a tej ürülése a mellből élettani, normális folyamat. (Itt jegyzem meg, hogy már a terhesség első harmadától kezdve ugyancsak előfordul és normális az előtej ürülése.)

    A folyamat hátterében több különböző elváltozás is állhat. Leggyakrabban egy prolaktin nevű hormon fokozott elválasztása okoz mellfolyást, mely ebben az esetben mindig kétoldali. A magas prolaktin-termelődést az agyalapi mirigy fokozott működése okozza. Váladékürüléshez vezethet a mell gyulladása is. Ilyenkor az esetek túlnyomó többségében fájdalom, néha láz is fennáll, melyek segítik a helyes diagnózis felállítását. (Rendkívül fontos, hogy az egyoldali mellfolyás hátterében – szerencsére csak ritkán – rosszindulatú betegség, mellrák húzódhat meg. Ha a folyamat terjedése során betör valamelyik tejjáratba, váladékozás indulhat meg. Különösen akkor kell gondolni rosszindulatú betegségre, ha a mellből ürülő váladék véres.)

    A helyes diagnózis felállítását számos vizsgálati módszer segíti elő. Lehetőség van a prolaktin szintjének meghatározására a vérből. Magas hormonszint esetén célszerű a koponya röntgen- vagy mágneses rezonancia vizsgálatával meghatározni, mely megmutatja, hogy az agyalapi mirigy megnövekedéséről vagy csak túlműködéséről van-e szó. A kezelés a mellfolyást kiváltó különböző okok miatt sokrétű. Prolaktin túltermelődés esetén gyógyszeres kezelés indokolt. Ha az agyalapi mirigy növekedése egy bizonyos szintet meghalad, műtéti megkisebbítése is szükségessé válhat. A gyulladást antibiotikummal, lázcsillapítóval kezelik.


Ugrás a lap tetejére