strevens3
Meddőség
Lombikbébi


Meddőség

   

    A gyermeket kívánó párok negyedénél-ötödénél előfordul, hogy a kívánt terhesség
spontán nem akar létrejönni. Ha egy évi védekezés nélküli rendszeres házasélet mellett sem lesz várandós az asszony, akkor sterilitásról – magyarul meddőségről – beszélünk.

A sterilitásnak számos oka lehet. Ezek nagy vonalakban 4 csoportra oszthatók. A nőnél előfordulhat a peteérés hiánya illetve elzáródott, nem átjárható petevezető. Lehet továbbá, hogy a férfi spermái számban vagy minőségben nem megfelelőek. A negyedik csoportba soroljuk, amikor konkrét, a nemi szerveket illetve a nemi működést érintő elváltozást a házaspár egyik tagjánál sem találunk. Ilyenkor általában valamilyen anyagcserezavar vagy immunológiai eltérés húzódik meg a meddőség hátterében.

    Nézzük át röviden ezeket az okokat. Az anovuláció (peteérés hiány) oka általában hormonális. Ébredési hőmérséklet mérésével, a hüvelyváladék sorozatos mikroszkópos vizsgálatával és a vérből történő hormon-meghatározással lehet kimutatni. Számos, a peteérést és tüszőrepedést elősegítő gyógyszer áll rendelkezésünkre, hogy segítsünk a bajon. A petevezető átjárhatóságának vizsgálatára több módszer ismert. A leggyakrabban alkalmazott vizsgálat során a méhszáj felől röntgen-kontrasztanyagot juttatunk a méh üregébe. Képerősítőn át nézve ezen anyagok megjelenése a hasüregben a petevezető átjárhatóságát igazolja. Kétoldali elzáródás esetén szóba jön az átjárhatóság műtéti úton történő helyreállítása; ennek sikertelensége esetén a "lombikbébi" program. A férj megtermékenyítő képességét andrológus szakorvos vizsgálja. Csökkent spermaképzéskor hormonális kezelést alkalmaznak. Teljes spermahiány esetén idegen spermával történő megtermékenyítés jöhet szóba. A negyedik csoport részletes belgyógyászati kivizsgálást igényel. Ha anyagcsere-betegséget (cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés) diagnosztizálunk, ennek gyógyszeres beállítása után legtöbbször visszatér a fogamzóképesség. Immunológiai eltérésnél is gyógyszeres kezelésre nyílik lehetőség.

    Említést kell tenni a meddőség pszichés vonatkozásáról. A gyermek utáni - egyre fokozódó, görcsös - vágy önmagában is megakadályozhatja a teherbe esést. Saját praxisomban eddig 18 esetben fordult elő, hogy a beteggel folytatott részletes beszélgetést, a kivizsgálás közös megtervezését követően 1-2 hónappal - mindenféle kezelés nélkül - létrejött a régóta kívánt terhesség.


Ugrás a lap tetejére

 

Lombikbébi

   

    Társaságban, laikusok "lombikbébi" eljárásról beszélnek. A szakma az "asszisztált reprodukció" kifejezést használja a lombikbébi helyett. Nagyon nehezen tudnám magyarra fordítani – inkább ferdíteni – a kifejezést. Borzalmasan hangzik, de talán az "orvosi segítséggel történő szaporodás" fedi leginkább a lényeget. Az ez irányú orvosi tevékenység (hormonális kivizsgálás és kezelés, a petesejt nyerése, a hímivarsejttel történő egyesítés biológiai és technikai kivitelezése, a megtermékenyített petesejt beültetése) olyannyira összetett és szerteágazó, hogy az e területen tevékenykedő orvosok szinte külön szakmát képviselnek a szülészet-nőgyógyászaton belül. A folyamatot ezért csak nagyon leegyszerűsítve, felületesen ismertetem.

    A betegnél különböző hormonok alkalmazásával arra késztetik a petefészket, hogy több petesejtet érleljen meg egyszerre. A ciklus közepén a megérett petesejteket ultrahanggal irányított punkció segítségével leszívják. Ezeket "lombikban" – innen az elnevezés – összehozzák a férjtől levett spermiumokkal. A megtermékenyítés is ebben az edényben történik. A megtermékenyített petesejtek osztódni kezdenek. Néhány osztódás után ezekből általában kettőt a méhszájon át bejuttatnak a méhbe. Ezt követően sorozatos ultrahang és hormonális vizsgálatokkal ellenőrzik, hogy a terhesség megtapadt illetve rendesen fejlődik-e. A két megtermékenyített petesejt beültetésére azért van szükség, mert nem mindegyik tapad meg sikeresen. Ezt előre látni nem lehet. Ebből következik viszont, hogy ilyen beavatkozást követően gyakoribbak az ikerterhességek.

    Az asszisztált reprodukció teszi lehetővé azoknak a asszonyoknak a szülést, akiknek petevezetőjük elzáródott vagy korábbi műtétek következtében hiányzik. Ők 3-4 évtizeddel ezelőtt még nem reménykedhettek a gyermekvállalás boldog lehetőségében.


Ugrás a lap tetejére