strevens4
Folyás
Tág hüvely


Folyás

   

    A leggyakoribb ok, mely miatt egy nő orvoshoz fordul, a folyás. Ez járhat egyéb
tünetekkel is, mint égő, csípő érzés és viszketés; ezért indokoltnak tartom, hogy
a témárólkissé részletesebben írjak. A nőgyógyászati szervek fertőzései közül a hüvelygyulladás fordul elő leggyakrabban. Ennek számos oka van. A hüvelyben – normális esetben is – több mint harmincféle különböző baktérium él, melyek közül számos, bizonyos körülmények között kórokozóvá váló törzs is megtalálható. További fertőzésre hajlamosító tényező a végbél közelsége, valamint a hüvelynek a szexuális életben játszott központi szerepe.

    A hüvelygyulladás legjellemzőbb tünete az ún. folyás. (Hangsúlyozom itt, hogy a folyás nem betegség, hanem tünet!) Ez a megszokott hüvelyváladék mennyiségének, színének és gyakran szagának megváltozását jelenti. Leggyakoribb az ún. fehér folyás. Habossá akkor válik, ha a fertőzésért gáztermelő kórokozó tehető felelőssé. A viszkető, égő érzés szintén gyakori panasz, míg a fájdalom a hüvely szegényes beidegzése miatt ritka. A fertőzések közül néhány a partnernél is okozhat panaszt. A helyes diagnózis felállításához a tünetek, a hüvelyhám szabad szemmel és kolposzkóppal (nagyítóval) történő vizsgálata, a hüvelyi pH mérése valamint a hüvelyváladék-kenet mikroszkópos vizsgálata vezetnek.

    A hüvelygyulladások osztályozását számos szempont alapján végezhetjük el; legelfogadottabb a kórokozók szerinti osztályozás. Ezek alapján megkülönböztetünk baktériumok, Trichomonas valamint gombák által okozott gyulladásokat. Ez a három fertőzésfajta teszi ki a hüvelygyulladások kb. 90 %-át. (A maradék 10 %-ot vírusfertőzések valamint allergiás és kémiai gyulladások adják.) A bakteriális hüvelygyulladás szinte kizárólag tizenéves kortól, a menstruáció megkezdése után, leggyakrabban már szexuális életet élőknél fordul elő. Oka a hüvely normális baktériumflórájának (Döderlein féle lactobacillusok) eltűnése, ezzel párhuzamosan különböző kórokozó baktériumok elszaporodása. A partnernél nem szokott panaszt okozni. Kezelésében olyan gyógyszereket alkalmazunk helyileg illetve szájon át (metronidazol, clindamycin), amelyek nem pusztítják a lactobacillusokat, viszont hatékonyak a kórokozó baktériumok ellen. Makacs vagy visszatérő esetekben célszerű a partner egyidejű kezelése. A Trichomonas vaginalis nevű egysejtű okozta gyulladás jellegzetes tünete a bő, habos, zöldessárga színű, kellemetlen szagú folyás. Kifejezett viszketés, égő érzés és fájdalom is jellemző. Gyakran okoz a fertőzés hólyaghurutot is, ilyenkor a gyakori illetve fájdalmas vizelés is jellemző. Kezelésében a metronidazol használandó kúraszerűen illetve lökésterápiában, a partner kötelező kezelésével párhuzamosan.

    A gombák okozta hüvelygyulladások kb. 80 %-ában a Candida albicans nevű gombafaj a kórokozó. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak külső (uszoda-, WC-fertőzések) hanem gyakran belső fertőzés vezet a betegséghez. Jellegzetes tünet akut esetben a fehér, túros-csapadékos, visszatérő esetben inkább bő, tejszerű folyás kellemetlen szag nélkül. Igen jellemző az erős, viszketés és égő érzés. Az akut fertőzésben a helyi kezelés (hüvelykúpok, krémek) játszanak vezető szerepet, érdemes általában egyszeri adag szájon át beszedendő gyógyszerrel is kiegészíteni a terápiát. Visszatérő illetve súlyosabb fertőzés esetén szisztémás terápia javasolt. A partner egyidejű kezelése feltétlenül ajánlott, még abban az esetben is, ha ő panaszmentes.

    A fentiekből látható, hogy a folyás, viszketés, égő érzés megjelenése számos különböző fertőzés tünete lehet. A helyes diagnózis felállítása és az ennek megfelelő hatásos kezelés elrendelése szakorvosi feladat. Feltétlenül érdemes azonban a higiénés szokásokról néhány gondolatot leírnunk, hiszen ezek a fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszanak. A hüvelyöblítés világszerte elterjedt a nők körében. A fertőtlenítő (pl. jódtartalmú) oldatokkal történő öblítés káros hatását egyre több vizsgálat igazolta, ugyanis károsítja a hüvely normális baktériumflóráját, ezzel elősegíti a kórokozó csírák megtelepedését. Előnyös viszont a tejsavval illetve tejsavat is tartalmazó oldatokkal történő öblítés, valamint ugyancsak a normál hüvelyi miliő fenntartását szolgáló liofilizált tejsavbaktériumokat tartalmazó hüvelykúp használata. A lactobacillus vakcináció célja immunstimuláció révén helyreállítani a hüvely biológiai egyensúlyát. Számos bakteriológiai vizsgálat igazolta, hogy nincs lényeges különbség a menstruáció alatt tampont illetve betétet használó nők hüvelyének mikroflórája között. Ugyancsak részletes vizsgálatokkal támasztották alá, hogy a tisztasági betéteknek káros mellékhatásuk nincs. Hasznos kiegészítő eszközei a nők kényelemérzete fenntartásának fokozott hüvelyi illetve szeméremtáji váladékképződés esetén.

 

Tág hüvely

   

    Egyéb panaszok miatt vagy csak szűrésre jelentkező nőknél a vizsgálat során gyakran látom, hogy a hüvely (a korábbi 2-3 szülés következtében) az átlagosnál tágabb. Néhány felmérés és saját tapasztalataim is azt bizonyítják, hogy a nők több mint 10 %-ánál okoz valamilyen panaszt a hüvely szülések utáni méretváltozása. Ha nagyobb mértékű az elváltozás, magam is rá szoktam kérdezni, vajon szexuális életüket zavarja-e. Ezen beszélgetéskor kiderül, hogy – ritka kivételtől eltekintve – párjukkal sem beszéltek soha erről a témáról, ugyanis úgy gondolták, remélték (!), hogy a tágabb hüvely kettőjük kapcsolatában nem okoz gondot. Az "aktívabbak" esetleg vettek egy intim tornáról szóló könyvet, és – titokban – végezték otthon az abban leírt gyakorlatokat.

    Amennyiben a partnerek részletesen megbeszélik és kiderül, hogy a "túl tág" hüvely szexuális életüket zavarja, lehetőség van annak műtéti korrekciójára. (Nem szeretem a plasztikai műtét kifejezést, ugyanis ezek inkább esztétikai problémák megoldását kínálják: mell nagyobbítása vagy formázása, arcon és nyakon kialakult ráncok eltüntetése stb.) Szívesebben hívom hüvelyrekonstrukciós műtétnek, amelyhez általában egy napos kórházi tartózkodásra van csak szükség. S ami a leglényegesebb: a műtét célja és eredménye a szexuális örömszerzés maradéktalan helyreállítása.


Ugrás a lap tetejére