strevens5
Stressz inkontinencia
Sürgősségi inkontinencia


Stressz inkontinencia

   

    A stressz inkontinencia - túl azon, hogy higiénés problémákat okoz - a nők mindennapi életvitelét is megnehezíti. Előfordulása relatíve gyakori. A női népesség
1 %-a fordul orvoshoz panaszával, míg a kezelésért nem folyamodók számát mintegy
8 %-ra becsülik. A betegség gyakorisága miatt már a köznyelv is inkább a latin nevét használja - inkontinencia.

    A tünetek hátterében anatómiai, tehát "szerkezeti" eltérés áll. Ebben az esetben a panaszt a gátizomzat meggyengülése és ennek következtében a hólyagalap megsüllyedése okozza; ilyenkor a húgycső záróizma nem működik megfelelően. Hasűri nyomásfokozódás (köhögés, tüsszentés, nevetés stb.) esetén néhány csepp – néha több – vizelet akaratlanul eltávozik. Ez az elváltozás általában együtt jár a hüvelyfal süllyedésével. Kiváltó ok lehet több, általában nagyobb súlyú gyermek szülése, kötőszöveti gyengeség; de 50 éves kor felett gyakran előfordulhat mindezek nélkül is. A megoldás műtéti. Végezhetünk hüvelyplasztikai műtétet, melynek során a hüvelyfal süllyedését megszüntetjük, és a hüvely felől alulról megtámasztjuk a hólyagalapot. Előnye, hogy egyszerű beavatkozás, a műtéti megterhelés kisfokú. Hátránya, hogy évek múltán az esetek kb. 20 %-ában visszatérhetnek a panaszok. Operálható az elváltozás hasi műtéttel is, ilyenkor "felhúzzuk" a hólyagalapot. A műtéti megterhelés ugyan nagyobb, de a kiújulás esélye 5 százalék körül marad. Enyhébb panaszok és kisebb fokú elváltozás esetén jó hatásfokú az intim torna, mellyel későbbi időpontra tolható, sőt gyakran elkerülhető a műtét.

 

Sürgősségi inkontinencia

       Az inkontinenciák másik nagy csoportja. A vezető tünet ilyenkor az, hogy vizelési inger jelentkezése esetén a beteg alig éri el a WC-t, szinte azonnal vizelnie kell. A háttérben általában hólyag-beidegzési zavar, gerincbetegség, anyagcsere-betegség stb. állhat. Ha megtaláltuk és meggyógyítottuk a kiváltó okot, a panaszok is megszűnnek. Ha konkrét betegséget nem találunk a háttérben, a hólyag ingerlékenységét csökkentő gyógyszeres kezelés segít. Operálni nem szabad, mert a műtét nem szünteti meg a panaszokat.