strevens10
Hormonpótlás
Csontritkulás


Hormonpótlás

   

    Minden nő életében bekövetkezik az az idő, melyet menopauzának vagy klimaktériumnak (klimax) szoktunk nevezni. Ilyenkor megszűnik az ösztrogén- és progeszteron termelés, és ezzel párhuzamosan elmarad a menstruáció is. Bekövetkezése Európában (és így hazánkban is) átlagosan a 43 és 55 éves kor közé tehető. A klimax a nők egy részénél szinte semmilyen panaszt nem okoz, másoknál viszont hőhullámok, ingerlékenység, hüvelyszárazság, alvászavarok stb. léphetnek fel. A tünetek egy része néha a menopauza előtt már fellép, amikor még – ha kisebb mennyiségben is, de – termelődnek a hormonok. Ezek a panaszok azonban az idő előrehaladásával párhuzamosan csökkenni szoktak.

    Klimaxos panaszok esetén első körben ne a hormonpótlást válasszuk. Kaphatóak gyógynövény alapú készítmények, melyek ösztrogénszerű hatással bírnak, és az esetek jelentős részében csökkentik illetve megszűntetik a panaszokat. Hatástalanság esetén fordulhatunk a hormonpótláshoz. Ennek során a már nem termelődő ösztrogént és progeszteront juttatjuk be szervezetbe tabletták vagy bőrtapasz alkalmazásával. A bőrtapasz alkalmazásának előnye, hogy kevesebb hormont kell bejuttatnunk a szervezetbe, mivel a bőrből a hormon egyenesen a véráramba kerül. A szájon át bevitt hormon a bélből történő felszívódás után a májba kerül, ahol az a hormonok egy részét rögtön lebontja. A tapaszt azonban nem minden nő bírja (bőrirritáció).

    A klimaxos panaszokat az ösztrogén hiánya okozza, de ennek önmagában való adagolása elősegíti a méhnyálkahártya túlburjánzását illetve a méhtestrák kialakulását. A progeszteron adása mindezek megelőzését szolgálja. Ezért azoknál a nőknél, akik korábban méheltávolításon estek át, csak az ösztrogén pótlására van szükség. A hormonpótlásnak számos előnyös és néhány hátrányos tulajdonsága van. A kezelés már említett klimaxos panaszokat megszűnteti, hosszú távon véd a csontritkulás ellen, csökkenheti a szívinfarktus és a trombózis gyakoriságát. Van azonban számos olyan betegség illetve elváltozás, amely esetén ez a kezelés ellenjavallt. Figyelembe kell venni továbbá, hogy a hormonpótlás igazoltan fokozza az emlőrák gyakoriságát. Itt kell megjegyezni, hogy a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés és az évenkénti mammográfiás vizsgálat miatt az esetleges emlőrák korai, jól gyógyítható stádiumban kerül felismerésre.

    Összegezve azt mondhatjuk, hogy a hormonpótlás megfelelően válogatott beteganyagnál – és nem mindenkinél – jól alkalmazható.


Ugrás a lap tetejére

 

Csontritkulás

   

    Csontritkuláson (latin, de már közismert nevén oszteoporózison) a csontállomány ásványianyag-tartalmának csökkenését, a csont szerkezetének károsodását értjük. A betegség élettani alapja a csontok mésztartalma csökkenése. Ez nőknél a menopausa után kezdődik, és évi 3 %-ot is elérhet. Oka az ösztrogén termelés megszűnése. Ezen hormon hiányában a folyamatos csontépülés és lebomlás egyensúlya a lebomlás irányába tolódik el.

    A csontritkulás elleni "harc" első és talán a legfontosabb pillére az életmód kérdése. A nem feltétlenül sok, de rendszeres mozgásnak igen nagy szerepe van a megelőzésben. Hasznos az úszás, kocogás, sőt akár a kutyasétáltatás is. Igen jó hatású - főleg már kezdődő csontritkulás esetén a - gyógytorna. A hormonpótlás – a szervezetbe bevitt ösztrogén – fenntartja a kálcium beépülését a csontokba. A hormonpótlásban nem részesülő nők részére a csontritkulás megelőzése céljából kálcium és D vitamin folyamatos szedése feltétlenül szükséges. A hormonpótlás előnyeinek és hátrányainak ismeretében minden nőnek panaszai figyelembe vételével és nőgyógyászával történő részletes megbeszélés után kell döntenie a kezelés alkalmazásáról.


Ugrás a lap tetejére